2010-04-23 zvernennyaЯкщо інвестор найближчим часом не погодиться на продовження археологічних розкопок на вулиці Федорова, де мають побудувати готель, і продовжуватиме земляні роботи, львівські археологи звертатимуться до ІКОМОСУ, Державної комісії України у справах ЮНЕСКО та Державної служби з питань національної культурної спадщини.

Також археологи звернуться до Інституту археології НАН України для офіційного публічного роз’яснення, що таке культурний шар і яку площу треба досліджувати на ділянках, що є на території, внесеній до Списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Зокрема, чи достатньо 17% дослідженої площі для отримання дозволу на початок земляних робіт.

Вчора в управлінні охорони історичного середовища ЛМР відбулася нарада за участі представників пам’яткоохоронних інституцій міста, області, ЛКП «Архітектурно-археологічна служба» та Рятівної археологічної служби.

«Основна мета наради була у тому, щоб визначити, як вийти з цієї патової ситуації, яка склалася на вулиці Федорова. Підсумком наради став протокол про те, що, зважаючи на обсяг проведених досліджень на ділянці по вул. Федорова, 22-26, там можна проводити підготовчі земляні роботи, забезпечивши археологічний нагляд. Адже з загальної площі трохи більше 900 квадратних метрів, досліджено 205. Однак в інвестора має бути відповідний дозвіл Державного служби з питань національної культурної спадщини. Водночас, що стосується інших трьох ділянок, а саме по вул. Федорова, 23-25, та по вул. Сербській, 3 і 7а, позиція може бути тільки одна – там потрібні повноцінні археологічні дослідження. Адже на Федорова 23-25 досліджено лише 64 квадратних метри при загальній площі ділянки 661 квадратний метр. Інші дві ділянки не досліджували взагалі», - розповів Олег Осаульчук, директор Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України.