Давньоруське житло ХІ-ХІІ століть відтворили у Винниках. До 20-ліття Історико-краєзнавчого музею міста Винники працівники музею презентували етно-проект «Крізь віки». Окрім реконструкції вигляду хати, якою вона була на наших теренах майже тисячу років тому, музейники пропонують відвідувачам ознайомитись із давніми ремеслами українців. На подвір’ї працюють гончар та коваль, які у своїй роботі використовують давні техніки обробки глини та металу, що не змінювались століттями.

2011-07-08 20 rokiv vynnykyУ той же час у приміщенні музею вчора, сьомого липня, презентували виставку «Відкрита минувшина». На виставці представлено археологічні знахідки з пам’яток Західної України, що зберігаються у фондах музею і були передані туди протягом останніх років. Це керамічні вироби, кам‘яні та металеві предмети побутового призначення, прикраси тощо. Значна частина експонованих матеріалів була передана НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України, з якою винниківський Історико-краєзнавчий музей пов‘язує багаторічна співпраця та спільний ювілей – 20 років діяльності.

- Ми намагалися відтворити, як наші предки користувалися певними знаряддями. Ми розуміли, якщо робити тільки археологічну виставку, вона буде цікавою лише для фахівців, тому ідея виставки у тому, щоб засобами експериментальної археології спробувати відтворити життя людини від палеоліту, а це 35 тисяч років до н. е., до середньовіччя. Наприклад, у першій вітрині ми показали не просто знахідки періоду палеоліту, а показали, що ними робили,наприклад, як полювали на мамонта. Ми також відтворили в мініатюрі вигляд житла того часу. За допомогою ілюстративного матеріалу показали, як тоді обробляли кремінь. Шматки обробленого кременя виставлені поза вітриною і їх можна взяти в руки, - розповіла Наталя Білас, учений секретар Історико-краєзнавчого музею міста Винники.

Археологічна виставка триватиме до кінця літа.

Вчора також відкрили виставку «Історія музею у світлинах». Це своєрідний фото-архів життя музею за 20 років. Гості зможуть побачити збережені на чорно-білій та кольоровій плівці як офіційні моменти, так і неофіційні музейні будні, а друзі музею, напевно, впізнати себе на презентаціях, виставках та інших заходах, які проводив музей.

Довідка:

Історико-краєзнавчий музей м. Винники створено в 1991 р., постійно діючу експозицію відкрито у 1994 р. Археологічна колекція музею розповідає про історію міста та околиць від пізнього палеоліту (27 тисяч років) до кінця ХІІ–ХІІІ ст. Окрасою експозиції є вотивний скарб пізньогальштатської-ранньолатенської доби та середньовічна кам’яна статуя. На окрему увагу заслуговує реконструкція за черепом зовнішнього вигляду людини лійчастого посуду, зроблена відомим антропологом С. Горбенком.

В окремій залі експонуються грамоти та документи, предмети побуту та культу, стародруки, різьба Оленського та Ф. Штуфліссера ХІV–початку ХХ ст.

В експозиції “Видатні люди” можна оглянути особисті речі та документи І. Огієнка (митрополита Іларіона), І. Липи, В. Левицького, К. Гриневичевої, М. Сопілки, О. Любич-Парохоняк, М. Федюка, І. Банах-Твердохліб.

У музеї працює відділ історії, культури та побуту етнічних українців з Надсяння, Лемківщини, Холмщини та Підляшшя з сектором історії української еміграції.

Музей систематично організовує змінні персональні та тематичні виставки.