У центрі Львова археологи знайшли два мідні казани, що датуються ще кінцем XIV - XV століттями. Їх викопали на глибині шість з половиною метрів під час досліджень на ділянці вул. Федорова, 23-25. За словами фахівців Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України, подібних знахідок на території нашого міста ще не було.

2011 08 01 kazany- Казани ми знайшли у ямі кінця XIV – XV століття, яка опускалась на 2,5 метри від тогочасного рівня поверхні. Нині є два припущення – або це була господарська яма, або своєрідна схованка того часу. Тепер головне питання – що це за казани? Схожих знахідок на території Львова ще не було, адже в основному знаходили керамічні форми. Цікавим є факт, що дно приєднане до стінок казана так званим циганським швом. Припускаємо, що це могли бути не казани для приготування їжі, а світильники. Аби сказати точніше, треба провести дослідження, чим вкрите дно обох посудин, - розповів Юрій Лукомський, керівник досліджень, науковий співробітник Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України.

Попри тривалий час, який казани пролежали у землі, вони дуже добре збережені і майже не окиснені. Археологи це пояснюють особливістю ґрунту, який перешкоджав доступу кисню до металевих виробів. За словами Юрія Лукомського, казани дуже добре зроблені і на той час, ймовірно, коштували не мало грошей.

Нагадаємо, розкопки на вулиці Федорова фахівці Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України проводять вже чотири роки поспіль. На території будівництва готелю археологи знайшли унікальні дерев’яні водозбірники XIV - XIX століття, чимало цілих форм кераміки, шматки шкіри, монети, а також скарб, що складався з хрестів-енколпіонів (нагрудний хрест давньокняжої доби, в якому, зазвичай, зберігали мощі святих), квадратоподібних ланок зі зображенням лику Ісуса Христа, невеликого мідного горщика та двох маленьких (до 1 см) хрестиків.