mohylnyk vinnychynaМогильник, що датується III-IV ст. н. е., досліджують науковці на Вінниччині. Його виявили поруч із поселенням черняхівської культури біля села Попівка Липовецького району. За короткий проміжок часу археологи дослідили 18 інгумаційних поховань.

Черняхівська культура — археологічна культура, що була поширена на території України в ІІІ-ІV ст. н. е. Свою назву вона отримала від села Черняхів (Київської області), де у 1900 році В. Хвойка дослідив одне з перших поховальних полів цієї культури. Черняхівські поселення мали відкритий характер – не містили жодних оборонних споруд. Населення займалось землеробством і скотарство, а також різними видами ремесел - гончарством, залізообробкою, виготовленням скла. Були розвинені ювелірна галузь та бронзоливарство. 

«Представники цієї культури хоронили померлих звично для нас, викопуючи могили у землі. У процесі роботи ми вже виявили 18 індивідуальних поховань. Абсолютна їх більшість орієнтовані головою на захід і лише одне має північну орієнтацію. Власне це поховання належить до знатних прошарків населення, адже окрім відмінного тілопокладення цю могилу також відрізняє супровідний інвентар. Поруч з ним виявили керамічний посуд, елементи прикрас та одягу, що свідчить про те, що особа при житті була досить заможною», - пояснює керівник експедиції, заступник директора Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України, кандидат історичних наук Тарас Милян. 

Дослідження на пам’ятці археології Попівка-1 відбуваються в рамках рятівних археологічних досліджень у зоні капітального ремонту магістрального газопроводу «Уренгой–Помари–Ужгород». Разом з пам'яткою Попівка-1, в рамках проекту, археологи також досліджують ще три пам’ятки археології: поселення черняхівської культури - Попівка-2 та два поселення бронзового часу біля сіл Тягун і Троща (Іллінецький район Вінницької області). 

За словами науковців, оскільки під час реалізації проекту частина пам’яток може бути зруйнована, до початку будівельних робіт необхідно виконати превентивні пам'яткоохоронні роботи – розкопки. Для археологів це єдина можливість їх дослідити. 

Рятівні розкопки проводять археологи Подільської археологічної експедиції НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України на замовлення Філії ПАТ «Укртрансгаз» – «Дирекція з будівництва та реконструкції газотранспортної системи».

Дослідження на пам’ятках розпочалися у лютому і триватимуть до середини квітня. До роботи залучено кілька десятків археологів зі Львова, Тернополя, Києва, Полтави, Чернігова та Харкова.