2013 рік був складним, але і дуже цікавим для львівських археологів. Близько десяти місць досліджень, сотні знахідок та нові теорії. Під кінець року археологи Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України склали Топ-10 своїх найцікавіших знахідок, які вдалось виявити 2013 року у Львові.
1. Писанка XV-XVI ст на гусячому яйці. На початку серпня науковцям трапилась справді сенсаційна знахідка. Вибираючи водозбірник на вулиці Шевський, у центрі Львова, на глибині 5 ,5 метрів вони знайшли писанку XV ст на гусячому яйці, яка збереглась на 90%. За словами фахівців, нині це найдавніша писанка на шкарлупі, яку знаходили на території України.
1
2. Оловяна таця з двома клеймами XV-XVI ст Унікальну тацю вдалось відкопати археологам у водозбірнику на Шевський, де також знайшли і писанку. Її датують XV-XVI ст., виготовлена з олова. Найцікавішим на ній є зображення двох клейм: образ "Спас нерукотворний" та герб Львова, на якому зображено крокуючого лева. Фахівці вагаються, як саме використовували тацю: у господарських чи сакральних цілях.
2
3. Дерев’яна миска XV-XVI ст Третій знахідці із десятка найцікавіших, які цьогоріч виявляли у Львові, археологи теж завдячують «шевському водозбірнику». Дерев’яну миску X V-XVI ст виявили приблизно на півтора метра вище від писанки. І хоча дерев’яний посуд не є рідкістю для давнього Львова, дуже добрий стан збереження миски робить знахідку непересічною.
3
4. Готична фігурка чоловіка XV ст Цікаву бронзову фігурку чоловіка у готичному одязі, ймовірно блазня, виявили під час розкопок на вулиці Підмурній (територія старого єврейського кварталу Львова). Її висота приблизно 10 см. Досі схожих знахідок львівським археологам не траплялось.
4
5. Фрагмент кам'яного готичного порталу Під час розкопок між Королівським арсеналом та Домініканським собором археологи зробили відкриття, яке, вочевидь, зможе змінити уявлення про архітектуру готичного Львова. Йдеться про фрагмент фундаменту, який, очевидно, належав готичний церкві, і був зроблений не з дерева чи цегли, попри існуючі уявлення, а власне з каменю.
5
6. Готична цегла з клеймом у вигляді хреста XIV-XV ст Цікаву цеглу знайшли археологи під час досліджень колишнього зацерковного кварталу міста Львова (поблизу Домінікан). Це брускова цегла, яку використовували ще при будівництві готичного Львова (XIV-XV ст). На одній зі сторін цегли виявили клеймо у вигляді хреста. На думку науковців, це дозволяє припустити, що цю цеглу могли використовувати у будівництві давнішої церкви, яка колись була на місці нинішнього Домініканського собору.
6
7. Косторізна майстерня XVI-XVII ст Велику кількість оброблених рогів оленів, косуль та інших диких тварин виявили археологи під час досліджень на вулиці Нижанківського - території, яка колись була узбережжям Полтви. Це вказує на існування поблизу цієї ділянки косторізної майстерні. На жаль, точно визначити час її функціонування складно, адже не було знайдено супровідної кераміки. Однак, схожий матеріал дослідники знаходили під час досліджень площі Осмомисла у 2010 році. Тоді його вдалось датувати XVI-XVII ст.
7
 
8. Зрубна конструкція на пл. Міцкевича XVI ст Зрубну конструкція розміром 2 на 2,5 метри виявили у подвір'ї неіснуючого будинку на площі Міцкевича, 9. Її датують XVI ст. Фактично це один з невеликих підвалів тогочасних будинків, викладений з круглих колод діаметром до 15 см. Це перша схожа конструкція, знайдена у Львові за останні 20 років. Попередні подібні споруди виявили у 1991 році під час розкопок на місці нинішнього ринку Добробут.
8
9. Кам'яні дороги XV і XVII століття на пл. Міцкевича Дві мощені кам'яні дороги виявили археологи впритул до Високого муру - першої лінії оборони Львова на площі Міцкевича. Старіший шлях був викладений з малого та середнього каменю, а от новіший уже з більшого. Цікаво, що на дорозі XV ст залишились сліди від тогочасного гужового транспорту.
9
10. Дерев'яна дорога на Хмельницького XVI ст. До наших днів дорога збереглась у поганому стані, адже у багатьох місцях її знищили, прокладаючи комунікації. Археологи виявили її відразу у п’яти місцях на ділянці від початку вул. Б. Хмельницького до її перехрестя з Мулярською. Біля будинків №8 та 10 на вул. Хмельницького вдалось зафіксувати три рівні давньої дороги, якими львів’яни користувались протягом 150 років - від початку XVI ст і до першої половини XVII ст.
10