20130709vysokyy murРештки Високого муру та будинку, що датується XVІІ- XVІІІ ст., розкрили працівники НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України на площі Міцкевича, 9.


«Роботи на ділянці почали ще у середині травня цього року. Однак, оскільки ділянка була у жахливому стані: заросла зеленню і закидана побутовим та будівельним сміттям, ми майже місяць розчищали та готували її для проведення досліджень, - розповів Остап Лазурко, керівник проекту з дослідження площі Міцкевича,9, молодший науковий співробітник «Рятівної археологічної служби». – Нині ми вже повністю розкрили старі розкопи 2005-2006 років і продовжуємо роботи. Зокрема, розкрили фрагмент Високого муру другої половини XІV ст., який законсервували сім років тому. Також розкрили фрагмент будинку пивоварні, яка існувала у той же час, що і оборонні споруди Львова. Фактично зараз досліджуємо південно-західний кут середньовічного міста. Тут дуже цікаві культурні нашарування: одночасно розкриваємо оборонні споруди та середньовічні будинки, а поруч маємо фундаменти будинку 1839 року, який будували після розбирання Високого муру і, ймовірно, з каміння, які раніше захищали Львів».


З цікавих рухомих знахідок археологам вдалось виявити шматки керамічного посуду та п'ять монет ХІХ ст., дві з яких є гральними жетонами (монетка має номінал, але не має гербів).


За словами директора НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Олега Осаульчука, досі археологи дослідили приблизно третину ділянки.


- Наразі ми розкривали площу, де вже проводили дослідження у 2005-2006 роках, щоб перевірити стан збереження виявлених тоді об'єктів. Сподіваємось, попереду будуть нові цікавіші знахідки. Маємо надію виявити тут рештки забудови давньоруського Львова та матеріали, які підтверджуватимуть, що міське поселення існувало на цих теренах задовго до його першої писемної згадки. Йдеться про матеріал початку ХІІІ і, можливо, ХIІ століття.