2010-04-19 fedorovaРятівна археологічна служба висловлює стурбованість станом дотримання пам’яткоохоронного законодавства у Львові. 14 квітня міський голова Львова заявив журналістам, що цього тижня на вулиці Федорова, 23-25 та 22-26, де планують побудувати готель, має початися «будівельна фаза». Як стверджує міський голова Львова, всі археологічні роботи там завершено.

Однак така інформація не відповідає дійсності. За словами Олега Осаульчука, директора Рятівної археологічної служби Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, про жодне завершення археологічних робіт не може бути й мови. А будівельне втручання на ділянку на цьому етапі означатиме варварське знищення культурного шару Львова.

 

- Заява міського голови Львова Андрія Садового про початок будівництва готелю фактично дала старт руйнуванню пам’ятки археології в центрі Львова. На сьогодні ділянка не досліджена повною мірою. Часткові археологічні розкопки, які там провели торік, дозволили виявити цінний матеріал, який може суттєво доповнити наші знання про середньовічний Львів. Ділянка, яку планують віддати під забудову – це територія колишньої єврейської дільниці, яка, на жаль, до цього часу залишається мало дослідженою. Ми пропонували інвестору провести повномасштабні дослідження ще хоча б на 400 кв. м., щоб дослідити принаймні третину ділянки. Однак інвестор припинив фінансування і не захотів вести з нами переговори. Будь-яке будівельне втручання на цю ділянку без завершення археологічних досліджень, вважаю неприпустимим, - переконаний Олег Осаульчук.

На ділянці загальною площею близько 1500 кв м, де планують побудувати готель, на сьогодні досліджено трохи більше 200 кв м. І навіть та незначна частина території досліджена не в повному обсязі, оскільки інвестор припинив фінансування археологічних розкопок.

- Археологічні дослідження на вулиці Федорова надали інформацію, яка досі була невідома з жодних архівних матеріалів. В архівах збереглася інформація в основному про XVIII-XIX століття, тоді як археологи виявили забудову, яка датується XIV-XV століттями. Якщо зараз почати розкопувати там будівельний котлован, всі матеріальні цінності будуть знищені і безповоротно втрачені для історії, - переконаний Василь Петрик, доцент кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів НУ «Львівська політехніка».

Відповідно до чинного законодавства, без проведення археологічних досліджень інвестору не можуть дати дозволи на проектування а потім на будівництво. Однак видається, що міська рада більше зважає на інтереси інвестора, а не громади міста. Хоча у висновках Рятівної археологічної служби» чітко зазначено:

«Враховуючи розташування ділянки під будівництво готелю в історичній частині міста в зоні охорони спадщини ЮНЕСКО, а також задля подальшого вивчення забудови середмістя Львова XIV-XVI ст. необхідно продовжити археологічно-архітектурні дослідження на тих частинах ділянки по вул. І.Федорова, 22-26, де не проводилися пам’ятко-охоронні роботи. Лише за умови завершення досліджень можливо розпочати будівництво готелю на зазначеній ділянці (статті 36, 37 Закону України «Про охорону культурної спадщини»)».

Зважаючи на це, заяви міського голови Андрія Садового про початок будівельних робіт на території, що розташована в центральній частині міста Львова, і на якій не були в достатньому обсязі проведені археологічні дослідження, суперечить українському законодавству. Зокрема Закону України «Про охорону культурної спадщини», ЗУ «Про охорону археологічної спадщини» та ЗУ «Про наукову та науково-технічну експертизу», а також Європейській конвенції Про охорону археологічної спадщину, яку ратифікувала Україна.