20120903високии мурНа одній з львівських вулиць створять археологічну атракцію. Залишки двох оборонних веж та Високого муру, які археологи зафіксували під час реконструкції вулиці Лесі Українки, протрасують.


«На сьогодні ми розкрили рештки Високого муру і двох веж на відтинку приблизно 15-17 метрів. Нарешті вдалося уточнити давні мапи та дослідити, де точно розташовані ці оборонні споруди. Знайдені рештки муру та веж законсервують а на поверхні відзначать їхнє місце розташування. Зокрема, є пропозиція, що мур відзначать іншим кольором бруківки, ніж проїжджа частина, а там, де є вежі, над поверхнею землі вимурують шматок стіни висотою 20-40 см. Детальний проект трасування та відзнакування археологічних знахідок мають розробити до середи працівники інституту «Містопроект», як генерального проектувальника на об'єкті, та фахівці інституту «Укрзахідпроектреставрація», - розповів Олег Осаульчук, директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України.


За словами Олега Осаульчука, якби міська рада звернулась до археологів перед початком розробки проекту реконструкції вулиці, можна було б ставити питання не лише про трасування, але й про експонування виявлених залишків оборонного муру Львова:


«На жаль, коли розробляли проектну документацію на реконструкцію вулиці Лесі Українки, про археологію просто забули. Міська рада знову наступила на ті ж граблі – кожного разу вони планують роботи в центрі міста без пам'ятко-охоронної складової. У результаті ми прийшли на об'єкт, коли тут вже почали знімати бруківку. Заклавши перший неглибокий шурф, наштовхнулись на залишки Вежі медо- та пивоварів. Ні часу, ні грошей на повноцінні дослідження міська рада не дала. Якби археологію передбачили перед початком реконструкції, як це і має бути відповідно до українського законодавства, і виділили відповідні кошти, ми могли б завершити усі дослідження ще до початку ремонтних робіт. Дослідники нарешті б дізнались дуже важливі для історії деталі – у скільки етапів будували Високий мур та вежі, чи їх звели одночасно, як вони могли виглядати тощо. Що суттєвіше – можна було би говорити не лише про трасування, а про експонування решток оборонних конструкцій».


Нагадаємо, під час археологічного нагляду в ході реконструкції вулиці археологи виявили на Лесі Українки залишки двох веж Високого муру -  Вежі медо- та пивоварів і Вежі сідлярів і шапкарів, а також фрагменти Високого муру.