20120822kurhanПід час будівництва газопроводу на Вінниччині знищили частину кургану IV ст до н.е. За інформацією археологів, будівельними роботами зруйнували культурний шар у траншеї шириною 1 метр, глибиною – 2 метри і довжиною – 65 метрів. Переритий курган розташований на території Тростянчицької сільської ради Тростянецького району Вінницької області і є у переліку пам'яток археології, а отже підлягає охороні.

«У розритій траншеї наші працівники знайшли уламки амфори IV ст до н.е. За попередньою інформацією, ця амфора належить до скіфської часу, - розповів Олег Осаульчук, директор Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України. - Дослідження курганів загалом дуже цікаві, зазвичай у них є не одне а кілька поховань, які належать до різних епох. Оскільки це поховальна пам'ятка, там часто трапляються унікальні речі, адже в могили переважно клали все найкраще. Вивчення курганів також проливає світло на життя етносу, дозволяє максимально дізнатись про поховальні обряди та вірування, а також, що дуже важливо, отримати антропологічні дані про представників тієї чи іншої культури. В України на сьогодні досліджено дуже мало курганів – лише кілька тисяч з сотень тисяч зафіксованих таких поховальних споруд».

Працівники Подільської філії НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України склали акти руйнування об'єкта археологічної спадщини та офіційно повідомили про проведення незаконних будівельних робіт управління культури та туризму Вінницької ОДА і правоохоронні органи. За інформацією управління культури та туризму, усі роботи на кургані проводили без належних дозволів органів охорони культурної спадщини