Lublin vystavka RAS 2016 10 14 8080 HBR LUFA 177Горщики, дитячі свищики, десятки люльок, а також монети, рідкісні підвіски та багато іншого – розповідають історію Львова крізь призму археологічних знахідок.

14 жовтня у Музеї Любельському в Любліні відкрили виставку «Врятовані скарби підземного Львова». На ній представлено майже 500 артефактів від VII ст. до початку ХХ ст. Більшість речей знайдено під час розкопок, які проводив НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України впродовж останніх 15 років на теренах міста.

«Ідеєю виставки є показати щоденне життя львів'ян. Тому тут відібрані речі, що використовували львів'яни щодня і які були для них важливими: ножики, глечики, сковорідки, горнятка, прикраси. Самі по собі ці речі мовчазні, але саме археологи здатні наділити їх мовою», – розповіла куратор виставки, співробітниця «Рятівної археологічної служби» Наталія Войцещук.

На ній представлено також і рідкісні та цікаві знахідки, такі як давньоруські енколпіони ХІІ-ХІІІ ст., бронзова фігурка блазня з XIV ст., олов’яно-свинцева таця XV-XVI ст. з найдавнішим, відомим історикам, гербом Львова на металі, копія найстарішої в Україні писанки на шкарлупі качиного яйця. 

Експозицію артефактів супроводжують репродукції давніх планів Львова та старовинних видів міста. Також відвідувачі мають змогу побачити сучасні місця археологічних досліджень крізь об'єктиви фотохудожників Віталія Грабара і Романа Шишака. Доповнили мистецьку частину виставки картини відомих митців: Оксани Андрущенко, Тараса Беняха, Володимира Богуславського, Галини Дудар і Лесі Квик.

Цей захід відбувся під патронатом президента міста та консула України у місті Любліні.

Виставковий проект «Врятовані скарби підземного Львова» був ініційований «Рятівною археологічною службою» і Археологічним  музеєм у Кракові та реалізований за сприяння Львівської міської ради і підтримки Будівельної корпорації «Ріел». 

Першу виставку в межах проекту відкрили 17 листопада 2015 року у Кракові. Наступного року її також представлять у музеях Вроцлава та Варшави.