kobelyaky poselennyaКобеляцька археологічна експедиція НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАНУ продовжує дослідження декількох археологічних пам’яток розташованих в межах будівництва обходу м. Кобеляки. Цей проект є частиною великого інвестиційного проекту з реконструкції автомобільної дороги державного значення Н-31 Дніпро – Царичанка – Кобеляки – Решетилівка Полтавська область. 

Вперше ці терени були оглянуті В.Ляскоронським на початку ХХ ст. Невеликі розвідки проведено на західних околицях сіл Підгора і Ганжівка та м. Кобеляки О.Супруненком і І.Гавриленком у 1986 р., а також О.Супруненком у 2007 р. Навесні 2010 р. В.Шерстюком додатково обстежено північно-західні околиці м. Кобеляки.

У 2009 і 2010 роках у складі розроблення проекту будівництва обходу м. Кобеляки спільною експедицією НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАНУ, Полтавської археологічної експедиції ДП «НДЦ «Охоронна археологічна служба України» ІА НАНУ і Центру охорони та досліджень пам’яток археології управління культури Полтавської облдержадміністрації виконано суцільне поверхневе обстеження смуги відведення під дорогу та виготовлено науково-технічну документації для проведення пам’яткоохоронних робіт (археологічних розкопок і нагляду) на етапі будівництва дороги.

Зараз розкопки виконуються на курганній групі ІІІ біля с. Грицаївка та на багатошаровому поселенні, розташованому у південно-західній частині міста Кобеляки.

Під час дослідження багатошарового поселення Кобеляки зафіксовано вісім археологічних об’єктів. Три з них - залишки господарських споруд, їх науковці попередньо датують пізнім неолітом. У заповненні об’єктів виявили фрагменти керамічних ліпних горщиків з накольчастим орнаментом, крем’яний скребок та дрібні фрагменти кісток тварин. Решта об’єктів – залишки господарських споруд XVIII-XIX cт. У заповненні знайдено велику кількість фрагментів кружальних горщиків та мисок, значний остеологічний матеріал.