pl HalytskaАрхеологи продовжують працювати на місці реконструкції фонтану "Кульбаба"

Одне з основних відкриттів - форма костелу Воздвиження Чесного Хреста, який датують 1530-ми роками. За словами археолога Юрія Лукомського фундаменти будівлі виявилися незвичної для Львова восьмигранної форми. Це попри те, що на міських картах його позначали схематично у вигляді квадрата. Археологам також вдалось частково розкрити огорожу костелу.

Серед цікавих знахідок не лише мури костелу. Поки що найдавніші артефакти, які вдалось виявити на ділянці, - уламки кераміки, що датуються ХІІІ ст - часом першої писемної згадки про Львів! До найраніших знахідок, що датуються XIV ст, також відносимо металеві цвяхи, перстень і монету часів Людовика Угорського, або Казимира ІІІ.

Серед цікавинок, які ще потребують детальнішого дослідження, - два фрагменти дерев’яного мощення. Археологи припускають, що це може бути частина давньої дороги, що вела у місто. Однак знахідка ще потребує вивчення.

Окрім цього на ділянці, в межах території костелу, вже знайшли рештки близько 10 осіб. Частина поховань - у правильному анатомічному положенні, в дерев’яних трунах. Деякі орієнтовані на схід, що може свідчити, що це поховання священиків.