mitskevycha dronРятівна археологічна служба розпочала роботи на вул. Міцкевича, 9 у Львові. Замовником досліджень є власник ділянки - ТОВ «Центр розвитку нерухомості». Основна мета - розкрити раніше досліджені фрагменти Високого муру та дороги, що прилягала до нього, для подальшої їх музеєфікації та експонування. 

Нагадаємо, археологічні дослідження на пл. Міцкевича, 9 проводили у 2005-2006 та 2013-2014 роках. Одне з найцікавіших відкриттів - добре збережені залишки першої лінії оборони середньовічного Львова - Високого муру, будівництво якого розпочали ще у XIV ст, та міської дороги, що йшла попри нього. Вона була вимощена з каменю та прилягала до муру із внутрішньої частини середмістя Львова.

mur

Фрагменти Високого муру та дороги, 2013 р.

Особливістю Високого муру була наявність оборонних веж, які з середини XV ст були закріплені за ремісничими цехами, що мали підтримувати їх у стані бойової готовності та обороняти в часах ворожих нападів.

Високий мур разом з іншими оборонними укріпленнями Львова почали розбирати наприкінці XVIII ст.

До наших днів частково збереглись: вежа римарів на вул Л. Українки,  та вежа токарів на вул. Арсенальній. Залишки ж самого муру можна побачити позаду королівського арсеналу та на пр. Свободи.

Окрім пл. Міцкевича, рештки Високого муру з вежею «Руською» було досліджено в 2002 р на вул. Руській. Через десять років було проведено дослідження першої лінії оборони на вул. Лесі Українки, де також було виявлено рештки вежі медоварів та пивоварів та вежі сідлярів.